hansepansan.blogg.se

All you need is WIFI and a dream 💖

Är stormen förbi?

Lördagsjobb utomhus i ena stunden solsken och andra stunden ösregn har sin charm. Vi tre musketörer (pappa, farfar, jag) började vid nio med att lägga klart muren på kortsidan av huset. När den var klar fortsatte vi med den ena muren till höger om entrén sett från entrén. Vi missade en grej så vi skall försöka fixa det imorgon. Jag fotade dock inte allting när det var klart pga vädret. Kommer imorgon!

Jag började slänga tomatplantor också. Nu tror jag att alla har gått i graven. Självklart tog jag av alla tomater större än en ärta för att de skall få eftermogna inomhus. Nu har faktiskt mina tomatplantor börjat ge lite avkastning. Nästa år skall jag experimentera med att halshugga några plantor för dubbel skörd. Och sen skall jag definitivt ha dem utomhus i kruka på baksidan av huset där de står i sol från förmiddag till eftermiddag och skyddas från regn. Iår stod de i växthuset. Jag tog lite frön från en tomat att spara till nästa år. 

Majsen drog jag upp och jag kollade läget med löken. Små röda lökar står i landet men även gul lök tror jag att jag sådde en vända till. De fick nässelvattnen så nu får de stå några veckor till med förhoppningen om att de kanske växer sig något större. Gräslöken hade vuxit som ogräs så den klippte jag ner nu och tog in för att laga mat med och frysa in. Gurkorna skördade jag och gödslade likaså. Otroligt vad de klarar mycket. Det fortsätter blomma och komma nya gurkor. 



Sedan rensade jag lite i mina rabatter vid uteplatsen. Sten skulle ner bakom muren och gräs skulle till gräsmattan. Löv får ligga kvar dom ett täcke runt blommorna som maskarna kan äta och förvandla till gödsel. Jordgubbsplantorna som växer vilt är helt sjuka på att sprida sig med sina långa tentackler som den skickar ut. Hoppas den bär frukt nästa år bara! Murgrönam har också utvecklats riktigt bra. Snart kan den få fäste i armeringsnätet. Vill helst inte binda upp den men vi får se om den behöver hjälp. Här ser ni tre av lamporna som är färdiginstallerade två kvar och fyra pollare också! Kommer bli så fint! 


Stormen då, den här knäckt flera träd här runtomkring så nu ser jag igenom dungen över bäcken till min granne, trevligt! Kanske kan ta ved på de träd som fallit? Får fundera på nyttan med det. Och om jag har en motorsåg. Och en frivillig sågare. Mest drabbad är jag i form av löv och kvistar. De ligger överallt och sitter slickat nu när allt är pisseblött! Jaja, ett löv i taget åket ner i säckarna och tänk vaf mycket maskmat det är! Maskarna kommer tacka mig genom att gödsla mina odlingsland! Winwin!


Sist vill jag skriva om 80/20-principen. Den går att applicera på allt och likaså förhållandet av köpta råvaror versus egenodlade råvaror på min tallrik. Här är tomat, lök, gräslök och lökblast egenodlat. Bacon och ägg inköpt. 




Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: